Blogi

Isyys ei ole itseisarvo

Julkaistu 8.11.2020

” Ihmeitä ei pidä odotella,
ihmeitä pitää tehdä!”
– Tommy Tabermann

Yrityksessämme on tapana kirjoittaa blogeja merkkipäivinä, mutta tämänkertaisesta blogivuorosta tuli itselleni erityisen merkityksellinen. Syyskuussa kuulin ilouutisen; MINUSTA tulee isä, biologinen ISÄ! Pitkäaikainen unelmani toteutuu viimein, kun uusioperheeseemme syntyy uusi tulokas toukokuussa 2021.

Vanhemmuus ei ole minulle kuitenkaan täysin uusi asia. Isäpuolen roolissa olen päässyt luomaan suhdetta lapsiin, joihin minulla ei ole biologista yhteyttä, vaan suhteemme kasvaa tekojen ja ajan edetessä. Tässä suhteessa ei ole tarkoitus isän roolia tai paikkaa ottaa, vaan tukea sekä äitiyttä että isyyttä ja toimia bonusvanhempana joka toinen viikko. Suhde omaan lapseen ei myöskään rakennu pelkän biologian kautta, vaan samat asiat sen yhteyden rakentavat hänenkin kanssaan. Aika, toiminta ja tunteet jaetaan arjessa samalla tavalla, oli kyseessä sitten oma tai puolison lapsi.

Lapsi syntyy maailmaan, mutta isyys kasvaa lapsen kanssa! Se ei synny hetkessä vaan se syntyy hetkistä.

Tämän ajatuksen johdosta valitsin tuon Tabermannin runon, koska lähestyn isyyttä tekojen, vastuun ja yhteisen ajan kautta. Lapsi sinällään on ihmeellinen lahja, jota yhdeksän kuukautta odotetaan, mutta isyys tehdään ja luodaan yhdessä lapsen kanssa. Isyys, joka minuun on rakentunut edesmenneen isäni kautta, jäsentyy edelleen muistoina yhteisistä hetkistä, leikeistä, harrastuksista, lohdutuksesta, innostamisesta, tuesta, lapsuuden perheen perinteistä ja rakkaudesta. Vaikka tätä kaikkea en fyysisesti enää voi hänen kanssaan kokea, on se minuun rakentunut ja elää muistossa edelleen vahvasti. Toivon todella, että voin sitä samaa isyyden turvaa tarjota myös omalle perheelleni.

Omalle isälle sytytän tänään kynttilän ja muistelen häntä lämmöllä. Teille isille haluan lähettää onnittelut ja muistuttaa, ettei ihmeitä synny odottamalla, vaan ne tehdään. Isyys on ihme, joten pidetään huoli toisistamme ja viedään isyyden perimmäistä sanomaa seuraavillekin sukupolville!

Toni Sipiläinen
Avopalveluiden johtaja
Neljä Astetta Oy