Blogi

”Saan olla minä”

Julkaistu 18.11.2019

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus ja sopimuksena poikkeusellisen laaja sekä yksityiskohtainen. Lapsen oikeuksien sopimus ratifioitiin Suomessa vuonna 1991. Sopimus koskee kaikkia lapsia ja kaikilla lapsilla on oikeus kaikkiin näihin oikeuksiin saman aikaisesti.

Tänä vuonna teemana on ”Saan olla minä”. Se herätti minussa muiston siitä, kun poikani oli vain muutaman vuoden ikäinen. Hän kertoi päiväkodissa kaikille olevansa tyttö nimeltä Vekla. Hän myös rakasti mekkoja ja kaikkea kauniita ja kimaltelevia asioita. Eräs päiväkodin täti käytti kovasti aikaa vakuuttaakseen poikani siitä, ettei hän ole tyttö vaan poika. Olin iloinen, ettei hän onnistunut vakuuttamaan poikaani siitä. En ikinä ymmärtänyt miksi se oli niin tärkeää tälle tädille. Poikani tunsi itsensä silloin tytöksi nimeltä Vekla ja hän oli Vekla onnellisesti ja ylpeästi. Tyttö nimeltä Vekla jäi meillä ohimeneväksi vaiheeksi, jonka jälkeen on tullut muita vaiheita, mutta lapsille se viesti, että pitää olla tietynlainen, on arkipäivää. Viesti tulee meiltä aikuisilta. Viesti tulee myös muilta lapsilta. Mikä pahinta, me olemme sen lapsille opettaneet.

Lapselle voi olla pelottavaa olla erilainen. Mitäs jos onkin vääränlainen? Voi olla liian hidas, liian nopea, liian äänekäs, väärän kokoinen, väärän värinen, voi pitää vääränlaisia vaatteita, harrastaa vääriä lajeja ja kännykkäkin voi olla aivan väärää merkkiä. Puhumattakaan siitä, että lapsen sisällä olisi kokonainen aito minä, jota ei ole vielä uskaltanut kenellekään paljastaa.

Lapsen oikeuksien sopimus kieltää kaiken syrjinnän ja velvoittaa meitä toimimaan lapsen edun mukaisesti, hänen perhettään tukien ja osallisuutensa varmistaen. Jokainen lapsi – eli hän millaisessa tilanteensa hyvässä – on oikeutettu siihen, että hänen minuuttaan, tarpeitaan ja itsemääräämisoikeuttaan kunnioitetaan. Aikuisten vastuulla on luoda edellytyksiä sille, että lapsi voi tulla nähdyksi ensisijaisesti omana itsenään : ei ainoastaan lastensuojelun yhtenä asiakkaana, ei sijoitettuna lapsena, ei maahanmuuttajana, potilaana tai oppilaana. Vaan sinä arvokkaana ainutlaatuisena henkilönä, joka hän on.

Kunpa meillä olisikin valta tehdä maailmasta sellainen, että lapset voisivat olla onnellisesti ja riemukkaasti sitä mitä he ovat. Pelon sijaan olisikin hyväntahtoinen uteliaisuus, jolla erilaisia piirteitä tarkasteltaisiin. Häpeän sijaan olisikin ylpeys; olen ainutlaatuinen. Kunpa meillä olisikin valta tehdä maailmasta sellainen, että kaikki tarpeet sopisivat valmiisiin muotteihimme, tekemämme palvelu- ja koulutusputket joustaisivatkin niin, ettei yksikään putoaisi niiden ulkopuolelle. Kunpa kaikki lapset tuntisivat, että he ovat oikeanlaisia juuri sellaisina kuin ovat. Kunpa he olisivat ylpeitä ainutlaatuisuudestaan ja tuntisivat mahtuvansa ja sopivansa joukkoon. Kunpa meillä vaan olisi valta tehdä maailmasta sellainen.

Ai mutta, meillähän on. Meillä on kaikki se valta. Puututaan syrjintään. Muutetaan maailma.

Hyvää lapsen oikeuksien päivää lapset! Saatte olla juuri sitä mitä te olette ❤️

Tiia Perämaa
Avosylin yhtymän toimitusjohtaja

#LOS #saatollasinä #saanollaminä #avosylin #perhehoitokumppanit #4astetta #muutetaanmaailmaa