Terapiatalo Sydämellä

Terapiatalo Sydämellä on erikoistunut tarjoamaan terapeuttisia palveluita matalalla kynnyksellä, joustavasti ja oikea-aikaisesti, aina parien ja perheiden tarpeita kuunnellen. Oli kyse sitten olemassa olevista haasteista tai halusta ennaltaehkäistä ongelmia, tarjoaa Terapiatalo Sydämellä juuri teidän tarpeisiinne räätälöidyt palvelut.
Etävastaanotto
Terapeuttimme ottavat etänä vastaan asiakkaita ympäri Suomen
Olemme tällä hetkellä keskellä kysymystä siitä, miten mielenterveyspalvelut ja mielenterveyshäiriöiden hoito tulisi järjestää siten, että kaikki apua tarvitsevat saisivat sitä riittävästi ja oikea-aikaisesti. Niin perhe-elämän kuin yksilön mielenterveyden haasteissa tarpeen mukainen apu on olennaista kärsimyksen helpottumisessa ja avun tarpeeseen vastaamisessa sekä laajemmin yhteiskunnan toimivuuden varmistamisessa.
Psykoterapia on yksi osa palveluverkkoa, jonka avulla turvaamme yhteiskunnassa yksilöiden ja perheiden hyvinvointia, lasten ja nuorten opiskelukykyä, aikuisten työkykyä sekä varmistamme, että kaikilla on mahdollisuus osallistua oman yhteisönsä toimintaan. Etenkin lasten ja nuorten psyykkinen oireilu on lisääntynyt eikä tähän voi vastata pelkästään yksilöhoitoja lisäämällä. Tarvitaan myös lapsen ja nuoren ympäristöön ja yhteisöihin kohdistuvaa tukea ja työskentelyä.
Perhe on tärkeä voimavara ja mahdollisuus, kun ollaan erityisesti lasten ja nuorten mutta myös aikuisten mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen oireilun hoitamisen äärellä. Perheterapia on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi erilaisten psyykkisten häiriöiden hoidossa joko pääasiallisena hoitomuotona tai vahvistamassa yksilöhoidon vaikuttavuutta. Pariterapian mahdollisuudet ovat parisuhteen hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi laajasti myös psyykkisten häiriöiden hoidossa ja koko perheen vuorovaikutussysteemin ja arjen vahvistamisessa.
Tavoitteenamme on tarjota laadukasta, tarpeenmukaista ja oikea-aikaista psykoterapiaa laajasti erilaisissa elämäntilanteissa oleville perheille oli kysymys parisuhteen vuorovaikutusongelmista, elämäntilanteen kriisistä, lastensuojelullisista huolista tai psyykkisestä oireilusta. Psykoterapia osana hyvää mielenterveyden hoitoa pitää olla saatavilla kaikille ja haluamme olla mukana tämän yhteiskunnallisesti merkittävän työn tekemisessä.
Palvelumme
Perheterapia on psykoterapiaa, jossa osallistujina ovat perheenjäsenet yhdessä - psykoterapeuttinen muutos tapahtuu suhteissa, jotka nähdään voimavarana ja mahdollisuutena. Perheterapian avulla voidaan hoitaa perheenjäsenten välisiä vuorovaikutussuhteita, yksilöiden mielenterveyteen liittyviä haasteita tai todettuja häiriöitä. Pitkään jatkunut riitely tai toisaalta kokemus etäisyydestä, puhumattomuudesta tai yhteyden puutteesta voivat olla syitä hakeutua yhdessä perheenä tai parina terapiaan.
Perheterapia soveltuu erityisen hyvin hoitomuodoksi tilanteissa, joissa yksittäisellä perheenjäsenellä tai koko perheellä on haastavaan elämäntilanteeseen liittyvä kriisi. Etenkin elämän kriisikohdissa perheen merkitys voimavarana selviytymisessä ja toipumisessa korostuu ja toisaalta kriisivaiheet voivat nostaa esille myös aiemmin kohdattuja vaikeuksia tai haasteita vuorovaikutuksessa. Perheterapiassa voidaankin nykyhetken tilanteen tarkastelun lisäksi hoitaa aiemmin tapahtuneita vaikeita kokemuksia perheenä tai yksilön elämässä. Keskustelujen kautta menneisyyden kokemukset saavat uusia merkityksiä ja niitä voidaan ymmärtää yhdessä, jolloin vaikean kokemuksen kuorma ei jää kenenkään yksittäisen perheenjäsenen kannettavaksi.
Perheterapian vaikuttavuus
Perheterapian vaikuttavuutta on tutkittu niin lasten ja nuorten kuin aikuisten mielenterveydenhäiriöiden hoidossa ja sitä voidaan käyttää pääasiallisena hoitomuotona sekä yksilöhoidon vaikuttavuutta tukemassa. Perheterapian avulla voidaan hoitaa mieliala- ja ahdistuneisuushäiriötä, syömishäiriötä, käytös- ja päihdehäiriötä sekä psykoosioireita. Usein erilaiset kehitysvaiheet kuten pikkulapsivaihe tai nuoren murrosikään liittyvät kysymykset, uusperheen muodostumiseen liittyvät asiat tai lasten itsenäistymisen vaihe voivat olla kohtia, jossa perhe tai pari hyötyvät psykoterapiasta muutosvaiheen tukena.
Suomessa tarpeenmukaisen hoidon kehitystyön kautta on pystytty mm. vähentämään sairaalassaolon määrää. Perheen tarpeet yksilöllisesti huomioiva perheterapia voikin parhaimmillaan oikea-aikaisesti toteutettuna myös ennaltaehkäistä psyykkisten kriisien vaikeutumista tai vaikeiden lastensuojelullisten kriisien syntymistä.
Neljän Asteen Terapiatalossa seurataan psykoterapian vaikuttavuutta eri mittarien avulla. Oireiden lievittyminen on tärkeä psykoterapian tavoite, mutta kokonaisuuden kannalta sosiaalinen toimintakyky ja toimintakyvyn vahvistuminen ja säilyminen ovat olennaisen tärkeitä onnistuneen psykoterapian mittareita.
Vastaamme psykoterapiapalvelun tarpeeseen oikea-aikaisesti ja joustavasti
Neljän Asteen Terapiatalossa olemme kehittäneet palveluitamme siten, että voimme vastata psykoterapiapalvelun tarpeeseen mahdollisimman oikea-aikaisesti ja joustavasti. Psykoterapeuteillamme on erilaista osaamista ja koulutusta, jota voidaan hyödyntää tarpeenmukaista hoitoa suunniteltaessa mutta kaikissa terapiaprosesseissa keskeisenä näkyy voimavarakeskeinen ja integratiivinen viitekehys. Psykoterapiasuhteen yhteiset vaikuttavat tekijät ovat keskiössä kaikessa työskentelyssä, jolloin keskeistä on yhteistyösuhteen laatu ja asiakkaan kunnioittava ja arvostava kohtaaminen, avoin ja tasavertainen kommunikaatio sekä selkeästi määritellyt tavoitteet ja keinot terapiatyöskentelyssä.
Psykoterapeutin tehtävänä on varmistaa dialogisen tilan syntyminen, jossa kaikki tulevat yhtä lailla kuulluksi ja kaikilla on mahdollisuus osallistua sellaisella tavalla, joka tuntuu sillä hetkellä sopivalta ja mahdolliselta. Riittävän turvallinen ja sopivasti uusia näkökulmia sisältävä keskustelu rakentaa mahdollisuuksia muutokseen ja toipumiseen vaikeista kokemuksista. Yksilön ja perheiden toimijuuden vahvistaminen suhteessa elämän asettamiin haasteisiin kuin ihmissuhteissakin sekä ongelmakuvauksista ratkaisujen ja mahdollisuuksien kuvaamiseen ovat työskentelytapamme keskiössä. Tavoitteena on kaikkien perheenjäsenten toimijuuden ja hyvinvoinnin lisääntyminen. Perheellä tarkoitetaan tässä laajasti erilaisia perhemuotoja ja työskentely on mahdollista kaikkien perheenjäsenten kanssa, jotka haluavat osallistua tapaamisille.
Perheterapian toteutus
Tarpeenmukaisen hoidon periaatteet ohjaavat psykoterapian toteutusta Neljällä Asteella. Psykoterapian suunnittelussa keskitytään huomioimaan yksilön ja läheisten tarpeet ja keskeisenä ajatuksena on myös, että erilaiset tuet ja hoidot tukevat toisiaan. Tästä syystä perheterapian yhtenä tärkeänä osana on varmistaa, että terapia kytkeytyy joustavasti ja mahdollisimman tukevasti osaksi muuta hoitosysteemiä ja verkostoa. Perheterapia voi joskus olla ainoa hoitomuoto, mutta usein mukana on muitakin toimijoita perheen tukena ja lisäksi luonnollinen verkosto koulussa/työelämässä ja vapaa-ajalla, jota huomioidaan myös tarvittaessa osana hoitoa. Perheterapiaa voidaan toteuttaa perheen kotona ja tarvittaessa palvelukokonaisuus voidaan räätälöidä siten, että esimerkiksi alussa tapaamisia voi olla useita kertoja viikossa.
Psykoterapiassa voidaan hyödyntää keskustelun lisäksi erilaisia toiminnallisia menetelmiä kuten piirtämistä, kuvien kautta työskentelyä, kehollisia menetelmiä, leikkejä, pelejä sekä joskus myös kodin/terapiatilan ulkopuolella tapahtuvia tapaamisia. Psykoterapeuteilla on teoreettinen ja kliinisen työn osaaminen, mutta terapiassa keskeistä on perheen omat määrittelyt ja ratkaisuehdotukset.
Paripsykoterapiassa pyritään vahvistamaan parin keskinäistä vuorovaikutusta, kommunikaatiota ja tunnesuhdetta ja tätä kautta vaikuttamaan yksilöiden ja parisuhteen hyvinvointiin. Pariterapiassa työskennellään suhteen äärellä ja parisuhteen vahvistuessa myös yksilöiden hyvinvointi lisääntyy ja vaikutukset voivat ulottua koko perheen hyvinvointiin. Erilaiset elämänvaiheet ja kriisit kuten pikkulapsiaika, nuoren itsenäistyminen, lapsettomuus, uusperheen muodostuminen, uskottomuus ja eron uhka, sairastuminen ja traumaattiset kokemukset haastavat parisuhdetta, jolloin psykoterapia parina voi auttaa yhdessä eteenpäin. Toisen puolison psyykkistä oireilua kuten masennusta tai posttraumaattista oireilua voidaan myös hoitaa pariterapiassa.
Parisuhde voi olla tärkeä voimavara toipumisessa psyykkisestä kriisistä tai oireilusta ja toisaalta parisuhteen mahdollisten jo pitkäaikaistenkin haasteiden helpottuminen psykoterapiassa voi vaikuttaa merkittävästi perheenjäsenten hyvinvointiin. Pariterapiassa keskitytään usein puolisoiden välisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation vahvistamiseen sekä tunneyhteyden parantamiseen. Teemoina terapiassa voi olla seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset, vanhemmuuden kysymykset, ristiriitojen ratkaiseminen, erilaiset parisuhteen ulkopuoliset kuormitustekijät.
Pariterapia suhteessa, jossa on ollut väkivaltaa
Parisuhteessa tapahtuva väkivalta on tutkimusten mukaan hyvin yleistä ja usein väkivaltakokemuksista ei kerrota oma-aloitteisesti palvelujärjestelmässä. Neljän Asteen Terapiatalossa pidämme keskeisenä psykoterapiatyöskentelyn edellytyksenä, että terapia on turvallista. Jos parisuhteessa on ollut tai on tällä hetkellä väkivaltaa, se ei ole välttämättä este terapiaan hakeutumiselle mutta työskentelyn turvallisuus ja yhteinen työskentely väkivallan lopettamiseksi on psykoterapiassa ensisijaista.
Voimavarakeskeisyys pariterapiassa
Terapiatalon psykoterapioissa keskeisenä näkyy voimavarakeskeinen ja integratiivinen viitekehys. Psykoterapiasuhteen yhteiset vaikuttavat tekijät ovat keskiössä kaikessa työskentelyssä, jolloin keskeistä on yhteistyösuhteen laatu ja asiakkaan kunnioittava ja arvostava kohtaaminen, avoin ja tasavertainen kommunikaatio sekä selkeästi määritellyt tavoitteet ja keinot terapiatyöskentelyssä. Psykoterapeutin tehtävänä on varmistaa dialogisen tilan syntyminen, jossa kaikki tulevat yhtä lailla kuulluksi ja kaikilla on mahdollisuus osallistua sellaisella tavalla, joka tuntuu sillä hetkellä sopivalta ja mahdolliselta. Riittävän turvallinen ja sopivasti uusia näkökulmia sisältävä keskustelu rakentaa mahdollisuuksia muutokseen ja toipumiseen vaikeista kokemuksista. Toimijuuden vahvistaminen suhteessa elämän asettamiin haasteisiin kuin ihmissuhteissakin sekä ongelmakuvauksista ratkaisujen ja mahdollisuuksien kuvaamiseen ovat työskentelytapamme keskiössä.
Aiemmat kokemukset ihmissuhteista ja kiintymyssuhteista
Pariterapiassa aiemmat kokemukset ihmissuhteista ja kiintymyssuhteista nousevat usein esille ja näitä kokemuksia ja niiden kautta rakentuneita ajattelu- ja reagointitapoja voi olla tärkeää tutkia yhdessä terapiassa. Toisen tai molempien puolisoiden kokemien traumaattisten kokemusten huomioiminen ja käsittely psykoterapiassa voi nousta merkitykselliseksi. Pariterapiassa voidaan keskustelun lisäksi hyödyntää toiminallisia menetelmiä kuten kuvien kanssa työskentelyä tai tavata mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan kotona. Pariterapiassa voidaan antaa sovitusti tehtäviä kotiin.
Ajattelemme, että pariterapiassa tärkeää on rakkauden ja rakkaudellisuuden äärellä oleminen. Haluanko hyvää toiselle hänen itsensä vuoksi ja pystynkö ottamaan vastaan hyvää toiselta? Ihmiset kasvavat koko kehityskaarensa suhteessa toisiin ja suhteissa. Yksilön näkökulmasta voidaan ajatella, että ihminen tarvitsee toista ihmistä ymmärtääkseen itseään.
Vanhemmuustyöskentely perheterapiassa voi olla tavoitteellista työskentelyä liittyen esimerkiksi lapsen tai nuoren yksilöpsykoterapiaan tai oma psykoterapiakokonaisuus, jonka tavoitteet suunnitellaan vanhemman toiveista ja tarpeista käsin. Vanhemmuustyöskentely vahvistaa vanhemman hyvinvointia, arjessa toimimista sekä suhdetta lapseen tai nuoreen. Toiset lapset haastavat vanhempaa enemmän löytämään luoviakin ratkaisuja arjen haasteisiin ja etenkin lapsen tai nuoren psyykkinen oireilu haastaa vanhemmuutta ja vaikuttaa koko perheeseen. Psykoterapian kautta vanhempana voi hyötyä tuesta ja erilaisista näkökulmista eri perhe-elämän vaiheissa ja lapsen kehitysvaiheissa.
Pari- ja perheterapia
Pari- ja perhepsykoterapia toteutuu usein lyhyinä jaksoina, 5–10 käyntikertaa on keskimääräinen terapiatapaamisten lukumäärä. Tarvittavien tapaamisten määrä kuitenkin vaihtelee paljon – osa perheistä tai pareista voi saada avun jo yhdestä käynnistä ja osa tarvitsee useamman vuoden tiiviin psykoterapian, jotta esimerkiksi vuosien aikana kehittyneet vuorovaikutuksen vaikeudet voivat alkaa helpottaa ja muutos on pysyvää.
Yksilöterapia
Tarjoamme Neljän Asteen Terapiatalon kautta lyhytterapiaa, mutta myös yksilölyhytterapiaan voi käynneille tulla mukaan tärkeitä läheisiä. Lyhytterapia on oikea hoitomuoto silloin, kun tilanne ei ole vielä pahoin kriisiytynyt tai pitkittynyt. Voit saada apua lyhytterapiasta esimerkiksi jaksamisen haasteisiin, elämän kriiseihin ja ihmissuhdeongelmiin sekä ahdistuneisuuteen ja masentuneisuuteen. Neljällä Asteella lyhytterapiaa tekevät psykoterapeutit.
Kriisit ja myös traumaattisten kriisien kokeminen kuuluvat ihmiselämään. Erilaisia elämäntapahtumia ja kokemuksia ei voi aina ennakoida, mutta yleensä kriiseistä toipuminen etenee hyvin oman läheisverkoston ja turvallisen arjen avulla. Etenkin traumaattisen kriisin aikana ammattiapu voi kuitenkin olla tarpeen – sen kautta voidaan varmistaa, että toipuminen etenee hyvin. Ammattilaisen toteuttaman kriisityön kautta varmistetaan turvallisuus ja perustarpeiden toteutuminen kriisin aikana ja sen jälkeen sekä tuetaan henkistä hyvinvointia. Kriisityön ja erilaisten oikea-aikaisesti toteutettujen traumafokusoitujen interventioiden kautta pyritään ennaltaehkäisemään mm. posttraumaattisen stressihäiriön syntyminen. Neljän Asteen kautta perhe- ja pariterapeutti toteuttaa lyhyen kriisi-intervention oikea-aikaisesti ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon.
Tarjoamme erilaisia konsultaatiopalveluita täydentämään julkisen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluita. Perheterapeuttimme voivat esimerkiksi osallistua tarpeen mukaan lastensuojelun systeemiseen tiimiin. Psykoterapeuttimme ovat kokeneita toimijoita mm. perhesosiaalityön ja lastensuojelun alalla.
Toteutamme kuntouttavia ja ennaltaehkäiseviä ryhmämuotoisia palveluita. Ryhmätyöskentelyn tavoitteena voi olla esimerkiksi eron jälkeisen vanhemmuuden vahvistaminen tai vanhemmuuden tuki haastavassa elämäntilanteessa vanhemman jaksamiseen tai sairastumiseen liittyen. Rakennamme ryhmän toteutuksen ja sisällön tarpeen mukaisesti.
Tarjoamme myös yksilöllisesti räätälöidyt hyvinvointipalvelut sekä työssäjaksamiseen vaikuttavat tukimuodot.
Traumainformoitu työote ja asiakkaan osallisuus palveluissamme
Terapiatalossa toimitaan traumainformoidun työotteen kautta. Kaikissa kohtaamisissa pyritään huomioimaan asiakkaiden mahdolliset traumakokemukset ja luomaan vuorovaikutustilanteista mahdollisimman turvallisia sekä estämään uudelleen traumatisoituminen palveluiden käyttäjänä. Psykoterapeuteillamme on erilaista traumaosaamista ja meillä on valmiuksia toteuttaa myös traumafokusoituja perhekeskeisiä interventioita esimerkiksi lapsen tai nuoren kokeman äkillisen traumaattisen kokemuksen jälkeen.
Traumaattisesta kokemuksesta voi jäädä oireita ja muita vaikutuksia etenkin silloin, kun ihminen jää vaikean kokemuksensa kanssa yksin. Perhe- ja pariterapian avulla voidaan auttaa trauman kokenutta jälleen paremmin yhteyteen toisten kanssa ja vahvistaa traumasta toipumista tätä kautta. Monilla meistä on kaikenlaisia kokemuksia palvelujärjestelmästä ja mahdollisesti myös kokemuksia, joissa ei ole tullut kuulluksi tai kokenut osallisuutta oman tai lapsensa asian käsittelyssä. Meillä kaikissa palveluissamme keskiössä on asiakkaan ja perheen oma osallisuus elämänsä asioiden käsittelyssä.
Terapeuttimme

Janika Cacho
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Sosionomi (AMK). Työkokemus lastensuojelun perhetyöstä sekä sijaishuollon erityisyksikön intensiivihoidosta.
Osaamisalueet: Perhe- ja pariterapia lastensuojelussa, perhesuhdekriisit, parisuhdekriisit, vanhemmuus ja monikulttuurinen parisuhde.

Petri Heikkilä
Psykoterapeutti
Psykiatrinen ja sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, perhe- ja paripsykoterapeutti (Valvira, KELA), neuropsykiatrinen valmentaja, eläinavusteinen terapeutti (AAT), työnohjaaja, päihdehoitaja ja ART-ohjaaja (Aggressioin Replacement Training).
Osaamisalueet: Pariterapia, eroterapia, kriisi- ja traumaterapia, perheterapia, yksilöterapia, neuropsykiatrinen valmennus, neuropsykiatrinen kuntoutus, lapsen psykososiaalinen kehitys, ratkaisukeskeinen terapia, työnohjaus.

Petra Kallio
Kognitiivinen lyhytterapeutti
Sosionomi (AMK) ja kognitiivinen lyhytterapeutti. Taustalla useita koulutuksia, mm. taitava tunnemieli-lisäkoulutus. Työkokemus lastensuojelualalta viidentoista vuoden ajalta.
Osaamisalueet: monipuoliset elämän haasteet, kuten univaikeudet, tunne-elämän haasteet ja ihmissuhteet.

Tiina Koistinen
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Taustakoulutukselta sosionomi (YAMK) sekä psykoterapeutti (Valvira 2014), jolla on KELA-oikeus perheterapiaan. Tiina on EMDR-kouluttautunut ja hänen koulutuksensa nuorten ja aikuisten integratiiviseksi yksilöpsykoterapeutiksi valmistuu marraskuussa 2024. Lisäksi hän suorittaa analyyttisen pariterapian opintoja.
Osaamisalueet: neuropsykiatrinen oirekirjo, tunne- ja kehityshäiriöt, lähisuhdeväkivaltatyö ja vallankäytön dynamiikka ihmisten välisissä suhteissa.

Jere Loikkanen
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Läsnäoleva, turvallinen ja samalla aktiivinen psykoterapeutti. Jeren kanssa tulet nähdyksi ja kuulluksi sekä saat turvallisen ympäristön puhua niistäkin asioista, joista et ole koskaan puhunut. Työkaluja arkeen ja ihmissuhteisiin.
Osaaminen: Eroterapia, interaktiivinen psykoterapia, pariterapia, perheterapia, seksuaaliterapia, seksuaalineuvonta.

Marika Okkonen
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Psykoterapeutti (ET, kriisi- ja traumaterapia), perheterapeutti, pariterapeutti, kognitiivinen lyhytpsykoterapeutti (koulutuksessa), kognitiivinen hypnoterapeutti (koulutuksessa), KM (pääaineena erityispedagogiikka), LTO ja opinto-ohjaaja.
Terapeuttina olen helposti lähestyttävä, aktiivinen, jämäkkä sekä tilaa antava. Haluan tavoitella asiakkaitteni kanssa heidän oireidensa lieventämistä, toimintakyvyn vahvistamista ja sen myötä elämänlaadun parantamista. Vastaanotollani voit puhua aiheesta kuin aiheesta turvallisesti ja avoimesti. Tavoitteenani on, että saat kokemuksen kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta.
Tarjoan psykoterapiaa esimerkiksi ahdistus- ja masennusoireisiin, pakko-oireisiin (OCD) ja nepsy-haasteisiin (aikuiset, nuoret ja lapset). Trauma- ja kriisiterapeuttina minulla on osaamista erilaisten elämän aikana tapahtuneiden traumaattisten tapahtumien käsittelyyn sekä vakauttamiseen. Minulla on vahvaa osaamista lasten, nuorten, aikuisten, parien ja perheiden kanssa työskentelystä. Vastaanotollani pyrin turvallisen ilmapiirin luomiseen ja asiakkaan toimintakyvyn lisäämiseen. Olen työskennellyt erityisopetuksessa, joten olen erityisen tuen asiantuntija. Tarjoan myös konsultatiivista vanhempien ohjausta. Lisäksi opinto-ohjaaja taustani antaa minulle valmiuden uraohjaukseen.

Jussi Riekkinen
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Työkokemusta lasten, nuorten ja aikuisten psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta. Erikoissairaanhoidon lisäksi työskentelyä päihdeyksikössä, lapsiperheiden sosiaalipalveluissa ja perheneuvolassa. Työkokemusta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista yhteensä 18 vuotta.
Osaamisalueet: Parisuhdeongelmat, perheen erilaiset kriisit, perhesuhteisiin liittyvät konfliktit, mielenterveyshäiriöt, traumat, vanhemmuus, lapsen ja nuoren kehitys.
Ota yhteyttä: 040 578 4435

Saana Sievers
Perhe- ja paripsykoterapeutti, psykologi
Psykologi, perhe- ja paripsykoterapeutti (KELA), lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn avainkouluttaja. Työkokemus psykologityöstä lasten, nuorten ja perheiden kanssa yli 10 vuotta.
Terapeuttina ja psykologina olen lämmin ja aktiivinen - tärkeintä on dialogin syntyminen ja arvostava turvallinen kohtaaminen. Minulla on kokemusta erityisesti lasten ja nuorten kanssa työskentelystä. Lapsen ja nuoren äänen kuuleminen ja osallistumisen mahdollistuminen terapiassa on minulle tärkeää.
Osaamisalueet: lapsen psykososiaalinen kehitys, traumat ja kriisit, lähisuhde- ja perheväkivaltatyö, perheterapia osana perhetyötä, voimavarakeskeinen terapia, perheterapia, pariterapia, kliininen mielenterveyspsykologia. Kehittäminen ja konsultaatiot.

Katri Talvitie
Perhe- ja paripsykoterapeutti
Olen voimavarakeskeinen pari- ja perhepsykoterapeutti, sosionomi (YAMK), ammatillinen opettaja ja uusperheneuvoja. Koulutustaustani täydentävät opinnot muun muassa sosiaalityöstä, psykologiasta, kasvatustieteestä, perhetyöstä sekä yhteisöhoidosta ja -kasvatuksesta.
Terapiatyön ohella minulla on 20 vuoden kokemus ihmisten parissa tehtävästä työstä, kuten lastensuojelusta, vanhemmuuden tukemisesta, perheasioiden sovittelusta, uusperheneuvonnasta sekä perheiden tukemisesta eri elämänvaiheissa. Olen myös opettanut sosiaali- ja terveysalalla lastensuojelua ja sosiaalihuoltoa.
Uskon, että kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi tuleminen ovat jokaisen ihmisen perustarpeita. Terapeuttina minua on kuvailtu tasapuoliseksi ja lempeäksi, mutta myös sellaiseksi, joka osaa hyvällä tavalla haastaa ajatuksia ja uskomuksia.
Osaamisalueet: pariterapia, perheterapia, kasvatus- ja vanhemmuuskysymykset, seksuaalisuus, kommunikaatio, kriisit, uusperheiden haasteet sekä eroterapia ja eron jälkeinen yhteisvanhemmuus.

Marjaana Varjopuro
Perhe- ja paripsykoterapeutti
20 vuoden vankka kokemus pari- ja perhepsykoterapeuttina.
Osaaminen: Pariterapia, perheterapia, keho- ja seksuaalipainotteinen terapia. Perheet, joilla on avun/tuen tarvetta vanhemmuudessa, sateenkaariperheet, perheet, joita on kohdannut tahaton lapsettomuus, adoptioperheet ja sijaisperheet. Adoptoidun nuoren ja adoptoidun aikuisen kanssa työskentely, lastensuojelun tukea saavat perheet, vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksen ohjaus sekä nuorten ja nuorten aikuisten kanssa työskentely.

Marko Välitalo
Perhepsykoterapeutti
Lähes 30 vuoden työkokemus lasten, nuorten ja aikuisten psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, osastohoidosta, lähisuhdeväkivaltatyöskentelystä sekä perheterapeuttisesta työskentelystä nerokirjon perheiden kanssa.
Osaaminen: Perhe- ja verkostoterapeuttinen työskentely, lähisuhde- ja perheväkivaltatyö, mielenterveyshäiriöt, perhesuhdekriisit, parisuhdekriisit sekä neuropsykiatriset oirekuvat.
Eettiset arvomme
Terapeuttimme ovat sitoutuneet meille tärkeisiin arvoihin, joita ovat asiakkaan ehdoton kunnioittaminen ja arvostaminen, avoimuus ja läpinäkyvyys kaikessa toiminnassa, luottamuksellisuus sekä kaikessa vuorovaikutuksessa asiakkaan näkökulman kuuleminen ja pyrkimys dialogiin. Pyrimme kaikissa tilanteissa toimimaan asiakkaamme edun mukaisesti.
- Terapeuttimme huolehtivat asiakassuhteen luottamuksellisuudesta ja noudattavat vaitiolovelvollisuutta.
- Huolehdimme, että terapeuttiemme digitaaliset työvälineet sekä tietoturva ovat kunnossa.
- Terapeuttimme sitoutuvat ammatillisen osaamisensa ylläpitämiseen; koulutus, työnohjaus.
- Terapeuttimme ovat henkilökohtaisesti vastuussa työnsä laadusta.
- Psykoterapian ensisijainen päämäärä on tukea ihmisen hyvinvointia sekä elämänhallinnan ja -laadun paranemista.
- Terapeuttimme ymmärtävät ja tukevat moniarvoisuutta.
- Terapiatalo sekä sen psykoterapeutit noudattavat Suomen lakeja ja asetuksia.
- Terapiasuhteen alkaessa terapeutti sopii asiakkaan kanssa terapian tavoitteet ja keston sekä kertoo terapiasuhteen vaitiolovelvollisuudesta ja sen rajoituksista. Alussa käydään läpi myös terapeutin koulutus, työkokemus ja mahdolliset työmenetelmät.
- Terapiatalossamme toteutuu fyysinen koskemattomuus sekä turvallisen ilmapiirin edellytykset.
Palvelupakettimme
Perheterapia
Perheterapiasta voidaan sopia käynti kerrallaan, jolloin jokaisen käynnin aikana sovitaan jatkokäyntien tarpeesta. Perheterapiaa voidaan toteuttaa myös suunnitelmallisina psykoterapiajaksoina. Psykoterapian alussa tehdään kaikkien terapiaan osallistuvien kanssa yhteinen kuvaus terapiaan hakeutumisen syistä ja ongelmasta, johon toivotaan apua. Yhteisen kuvauksen kautta sovitaan psykoterapian tavoitteista, työmenetelmistä ja työskentelyn käytäntöihin liittyvistä asioista. Psykoterapian etenemistä ja tavoitteiden toteutumista seurataan jokaisella käynnillä. Tarpeen mukaan sovittavien psykoterapiakäyntien lisäksi tarjoamme eri pituisia psykoterapiajaksoja:
- 3 käynnin perheterapiajakso erilaisissa perheiden kriisitilanteissa
- 5 käynnin perheterapiajakso
- 10 käynnin perheterapiajakso
Pariterapia
Pariterapiasta voidaan sopia käynti kerrallaan, jolloin jokaisen käynnin aikana sovitaan jatkokäyntien tarpeesta. Pariterapiaa voidaan toteuttaa myös suunnitelmallisina psykoterapiajaksoina. Pariterapia soveltuu erityisen hyvin myös ennaltaehkäiseväksi tueksi erilaisiin parisuhteen hyvinvointiin, kipukohtiin tai perhe-elämän muutosvaiheisiin liittyvissä kysymyksissä. Psykoterapian alussa tehdään parin kanssa yhteinen kuvaus terapiaan hakeutumisen syistä ja ongelmasta, johon toivotaan apua. Yhteisen kuvauksen kautta sovitaan psykoterapian tavoitteista, työmenetelmistä ja työskentelyn käytäntöihin liittyvistä asioista. Psykoterapian etenemistä ja tavoitteiden toteutumista seurataan jokaisella käynnillä. Tarpeen mukaan sovittavien psykoterapiakäyntien lisäksi tarjoamme eri pituisia psykoterapiajaksoja:
- 5 käynnin pariterapiajakso/ennaltaehkäisevä pariterapiajakso
- 10 käynnin pariterapiajakso
Siirry ajanvaraukseen
Klikkaamalla itsesi ajanvaraukseen, avautuu uusi ikkuna, josta voit tarkastella terapeuttien vapaita aikoja ja tehdä ajanvarauksen.
Ota yhteyttä!
Kerromme mielellämme lisää Avosylin yhtymän ja Neljän Asteen terapiapalveluista:

Pari- ja perhepsykoterapeutti
Marjaana Varjopuro
050 302 7327
etunimi.sukunimi@4astetta.fi

Avopalvelujohtaja
Toni Sipiläinen
045 265 5100
etunimi.sukunimi@4astetta.fi
Tule meille psykoterapeutiksi!
Kiinnostaisiko sinua toimia Terapiatalo Sydämellä -psykoterapeuttina? Jätä hakemus, niin olemme yhteydessä sinuun!
Potilasrekisteri
Tietosuojaseloste Neljä Astetta terveydenhuollon palveluiden asiakkaille.
1. REKISTERINPITÄJÄ
Sovellettavan tietosuojalain mukainen rekisterinpitäjä on Neljä Astetta (jäljempänä myös ”me”, ”meitä” tai ”meidän”). Neljä Astetta terveydenhuollon palvelut vastaa siitä, että henkilötietojasi käsitellään tätä selostetta ja soveltuvia tietosuojalakeja noudattaen.
Rekisterinpitäjän yhteystiedot:
Neljä Astetta Terveydenhuollon palvelut
Y-tunnus: 2009251–2
Osoite: Kutomotie 16 A 4. krs, 00380 Helsinki
Tietosuojavastaava: Jukka Sihlman, jukka.sihlman@avosylin.fi
2. HENKILÖTIETOJEN KERÄÄMINEN
Keräämme henkilötiedot suoraan sinulta. Keräämme ja käsittelemme sellaisia potilaisiin liittyviä henkilötietoja, jotka ovat välttämättömiä hoitosuhteen kannalta, kuten:
- Potilaan nimi, henkilötunnus, yhteystiedot.
- Tarvittaessa potilaan nimeämä lähiomainen.
- Täysi-ikäiselle potilaalle määrätyn laillisen edustajan nimi ja yhteystiedot.
- Alaikäisen potilaan huoltajien tai muun laillisen edustajan nimi ja yhteystiedot.
- Potilaan hoidon järjestämisen kannalta tarpeelliset tiedot, kuten tutkimuksessa ja hoidossa syntyvät terveystiedot sekä tarpeelliset esitiedot.
- Mahdolliset tietojenluovutuksia koskevat tiedot ja luovutusten perusteet.
Kiinnitämme erityistä huomiota henkilötietojen huolelliseen ja tietoturvalliseen käsittelyyn sekä noudatamme ja kehitämme toimialan yleisiä hyviä tietosuojakäytäntöjä.
3. HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN TARKOITUS JA OIKEUSPERUSTE
Potilasrekisteriin tallennettuja tietoja käytetään potilaan hoidossa sekä muihin lain ja suostumustenmukaisiin käyttötarkoituksiin. Potilasasiakirjojen tehtävänä on palvella potilaan hoidon suunnittelua ja toteutusta sekä taata hoidon jatkuvuus. Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (785/1992) 12 §:n mukaan potilasasiakirjoihin merkitään hoidon järjestämisen, suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan turvaamiseksi kaikki tarpeelliset tiedot. Neljä Astetta Terveydenhuollon palveluissa henkilötietoja käsittelevät vain henkilöt, joilla on niiden käsittelyyn oikeus ja asianmukaiset työtehtävät.
4. HENKILÖTIETOJEN SIIRROT JA LUOVUTUKSET
Neljä Astetta Terveydenhuollon palvelut ei luovuta tietojasi edelleen kolmansille osapuolille lukuun ottamatta rekisteröidyn oman suostumuksen tai lainsäädännön (785/1992) 13 § perusteella. Käyttäessämme palveluissamme yhteistyökumppaneita, vastaamme myös heidän toiminnastaan yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisesti.
Säännönmukaisia tietolähteitä ovat potilaan tapaamisista kertyvä materiaali, eli rekisterinpitäjän omasta toiminnasta saadut tiedot. Potilas voi itse luovuttaa omia tietojaan, tai antaa suostumuksensa tietojen hakemiseen muilta rekisterinpitäjiltä, kuten muilta terveydenhuollon toimintayksiköiltä esimerkiksi kansallisen terveysarkiston (KANTA) kautta.
Potilaan suostumuksella tietoja voidaan luovuttaa potilaan yksilöimälle taholle. Tietoja voidaan luovuttaa myös voimassa olevan lainsäädännön nojalla. Potilaan tutkimuksen ja hoidon järjestämiseksi tai toteuttamiseksi välttämättömiä tietoja voidaan luovuttaa toiselle suomalaiselle tai ulkomaiselle terveydenhuollon toimintayksikölle tai terveydenhuollon ammattihenkilölle myös ilman potilaan suostumusta, jos potilaalla ei ole mielenterveyshäiriön, kehitysvammaisuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä eikä hänellä ole laillista edustajaa, taikka jos suostumusta ei voida saada potilaan tajuttomuuden tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi. Jos alaikäinen potilas ikänsä ja kehitystasoon nähden kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on kuitenkin oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen. Luovutuspyyntö on tehtävä kirjallisesti rekisterinpitäjälle. Luovutuksesta vastaa terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja. Tietojen tallentaja ei voi luovuttaa tietoja itse.
5. HENKILÖTIETOJEN SIIRROT EU:N TAI ETA-ALUEEN ULKOPUOLELLE
Potilastietoja voidaan luovuttaa EU:n tai ETA:n ulkopuolelle tilanteissa, joissa potilaan elintärkeä hoito välttämättä edellyttää tietojen luovutusta
Tietoja ei siirretä EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelle
6. HENKILÖTIETOJEN SÄILYTTÄMINEN
A) Manuaalinen aineisto
Potilastietoja voivat käyttää ainoastaan asianomaisessa toimintayksiköissä tai sen toimeksiannosta potilasta hoitavat tai siihen liittyviin tehtäviin osallistuvat henkilöt. Manuaalinen aineisto pidetään lukituissa kaapeissa ja valvotuissa tiloissa.
B) ATK:lla käsiteltävät tiedot
Sähköisesti käsiteltäviin tietoihin eli potilastietojärjestelmään on pääsy vain siihen oikeutetun työntekijän henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käytössä on kaksivaiheinen tunnistautuminen. Potilastietoja ei tallenneta työasemille. Potilastietojen käyttöä valvotaan lokitietoja seuraamalla.
7. REKISTERÖIDYN OIKEUDET
Rekisteröidyllä on henkilötietolain mukainen tarkastusoikeus. Tiedot antaa terveydenhuollon ammattihenkilö, joka tekee merkinnän tarkastusoikeuden käyttämisestä seurantarekisteriin. Tiedot luovutetaan potilaalle kirjallisena. Tarkastusoikeus voidaan evätä vain, jos tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa rekisteröidyn terveydelle tai hoidolle tai jonkun muun oikeuksille.
Jos tarkastusoikeus evätään, rekisteröidylle annetaan siitä todistus, jossa kuvataan miten päätöksestä voi valittaa. Rekisteröidyllä on oikeus käyttää tietojen tarkastusoikeutta maksutta kerran vuodessa. Useammin käytetystä tarkastusoikeudesta laskutetaan sen aiheuttamat kohtuulliset kustannukset.
Rekisterinpitäjän velvollisuus on korjata henkilörekisteriin sisältyvät virheelliset tiedot sekä oma-aloitteisesti että rekisteröidyn pyynnöstä. Tiedon korjaamisen pyynnön ei aina tarvitse olla kirjallinen.
8. TIETOTURVA
Toteutamme tarkoituksenmukaiset toimenpiteet (mukaan lukien fyysiset, digitaaliset ja hallinnolliset toimet) henkilötietojen suojaamiseksi häviämiseltä, tuhoutumiselta, väärinkäytöksiltä ja luvattomalta pääsyltä tai luovuttamiselta. Esimerkkinä mainittakoon, että henkilötietoihin on pääsy vain henkilöllä, jotka tarvitsevat niitä työtehtäviensä hoitamiseksi.
Huomaa, että tarkoituksenmukaisetkaan toimenpiteet eivät voi estää kaikkia mahdollisia tietoturvaloukkauksia. Henkilötietojen tietoturvaloukkaustilanteissa ilmoitamme sinulle asiasta soveltuvien lakien mukaisesti.
9. SELOSTEEN MUUTTAMINEN
Pidätämme oikeuden muuttaa tätä Selostetta tarpeen mukaan.
10. OTA YHTEYTTÄ
Voit kysyä tästä selosteesta tai tarkempia tietoja henkilötietojesi käsittelystä ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse
Tietosuojavastaavana toimii Jukka Sihlman jukka.sihlman@avosylin.fi