Blogi

Vain olla

Julkaistu 19.10.2020

Syyslomat ovat päättymässä ja samaan aikaan alkamassa eri puolilla maatamme. Tänäkin vuonna perheiden lomasuunnitelmien suhteen olemme poikkeuksellisessa tilanteessa. Tänäkin vuonna? Entisessä normaalissakaan kaikki perheet eivät lomalla pääse matkustamaan, saati ole lomalla samaan aikaan. Koululaisten loma-ajat on lukittu vuosittain, työssäkäyvien ei. Jollain on enemmän rahaa käytössään kuin toisella. Jollain on lomaa, toisella ei.

Siksipä pohdin tässä lomaa siltä kantilta, mitä se voi jokaiselle meistä merkitä ilman, että loma osuisi kaikilla samaan ajankohtaan.

Usein me aikuiset suunnittelemme ja ohjelmoimme arjen ja lomankin sisältöä. Kuinka usein lomalla tulee ”korvattua” menetettyä aikaa täyttämällä loma yhteisellä tekemisellä tai täydellisellä irtiotolla arjesta? Tuleeko kysyttyä mitä lapset lomalta kaipaavat?  Mitä itse kaipaan? Mitä perheemme kaipaa? Kenen tarpeita täytän ja miksi?

Kysyin tätä omalta lapseltani juuri äsken yllä mainittuja kysymyksiä käyttäen. Ohitin heti toiveet leffaan ja sisustusliikkeeseen menosta lauseella ”niitä haluat, mutta mitä tarvitset?” Pienen kaivelun ja hiljaisuuden jälkeen esiin nousivat:

  • kavereiden kanssa oleminen
  • perheen kanssa oleminen, pelataan jotain lautapeliä
  • nukkuminen pidempään

Ei tarvitse ”stressata” koulua, voi vaan olla.

Olla. Eli suhteellisen toteutettavia asioita näin aikuisen näkökulmasta, mutta vaatii silti aikuiselta mahdollisen suorittajamoodin pois päältä kytkemistä, oli itse lomalla tai ei.

Haastankin sinut kysymään itseltäsi, lapsilta, puolisolta saman.

Mitä sinä lomalla tarvitset?

Jukka Sihlman
Koulutusjohtaja
Neljä Astetta Oy