Blogi

Vain yksi maapallo – yhteinen kotimme

Julkaistu 5.6.2022

Joskus mietin tuottamiamme sosiaalipalveluita, meidän tuessamme olevia ihmisiä ja Kimmo Ohtosta. Luontodokumentaristi Kimmo Ohtonen on kertonut haastatteluissaan raskaista lapsuuden kokemuksistaan ja siitä, kuinka hän usein kouluikäisenä lähti pakoon kotiväkivaltaa kotoaan ja päätyi viettämään yönsä metsässä. Metsässä hän koki turvaa ja luontoon hän lopulta kiinnittyikin niin, että voimme tänä päivänä seurata hänen huikaisevaa synkroniaansa luonnon kanssa hänen dokumenteistaan ja somepostauksistaan. Ei liene liioiteltua sanoa, että luonnossa hän taitaa olla kuin kotonaan.

Vietämme maailman ympäristöpäivää 5.6.2022 teemalla #VainYksiMaapallo. YK:n #OnlyOneEarth teemavideo havahduttaa meitä koko universumin tasoiseen ajatteluun ja siihen, kuinka universumissa on ääretön määrä galakseja ja tähtiä, mutta vain yksi maapallo, joka on meidän kaikkien ihmisten yhteinen kotimme. Toteamus herättelee meitä hahmottamaan, miten arvokasta ja ainutlaatuista elämä ylipäätään koko universumin tasolla on ja kuinka meidän tulee elää synkroniassa luonnon kanssa sitä suojellen.

En toivo kenellekään yhtä rankkaa polkua luonnon kanssa synkroniaan pääsemisessä kuin Kimmo Ohtosella on ollut. On myös muita tapoja herättää eloon kokemustamme kotiplaneettamme ainutlaatuisuudesta ja elintärkeydestä sekä virittää rakkauttamme sitä kohtaan. Jokainen tekee sitä lopulta omista lähtökohdistaan.

Minulle henkilökohtaisesti maailman ympäristöpäivän teeman mukainen universumin tasoinen ajattelu ei ole ollut vaikeaa. Opin siihen jo lapsuuden perheessäni, jossa harrastettiin aktiivisesti tähtitiedettä. Kun hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportit alkoivat kymmenisen vuotta sitten herätellä meitä ihmisiä yhä vakavampaan sävyyn, minun ei ollut vaikea hahmottaa viestiä koko planeettaekosysteemimme tasoisena haasteena. Sosiaalialan ammattilaisena hahmotin myös, miten ekosysteemin haavoittuvuus on kriittistä myös meidän ihmisten hyvinvoinnin kannalta ja ekologinen ulottuvuus on nivottava yhteen hyvinvointikäsityksemme kanssa.

Olemmekin Avosylin yhtymässä tehneet viime vuosien aikana yhä johdonmukaisempaa työtä kestävän hyvinvoinnin eteen, joka on nykyään koko organisaatiomme visio. Alkuvuosien pienet teot, kokeilut ja teorianmuodostukset ovat saaneet isoa voimaa alleen, kun tänä päivänä johtotähtenämme on tuottaa vähähiilisiä sosiaalipalveluita, alentaessamme johdonmukaisesti vuosi vuodelta kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksemme mukaisesti hiilijalanjälkeämme.

Ympäristöaktiivivuosieni alkuaikoina bongasin somesta tunnetun astronautin havahduksen siitä, kun hän avaruusmatkalta kohti maapalloa tulleessaan ja maapalloa avaruudesta käsin katsellessaan vahvasti koki, kuinka planeetallamme ei tarpeeksi etäältä katsottuna ole valtiorajoja. Hän havahtui siihen, että valtiorajat ovat todella ihmisten luomuksia. Olemme lopulta – me kaikki maapallon ihmiset – samaa lajia, samaa kansaa ja me yhdessä asutamme tätä ainutlaatuista ja haurasta kotiplaneettaamme – yhteistä kotiamme.
Me Avosylin yhtymässä haluamme vaalia tätä ajattelua.

Kun tuemme palveluissamme olevia perheitä ja lapsia heidän kodeissaan, kun tuemme lapsia ja perheitä perhehoitokodeissa ja kun teemme mahdollisimman kodinomaista hoitoa laitosolosuhteissa, teemme kestävän hyvinvoinnin strategiallamme samalla taustatyötä myös siinä, että se maaperä, joka on jokaisen kodin peruskivien alla, se taivas, joka on jokaisen tuessamme olevan ihmisen yllä, olisi mahdollisimman hyvin hyvinvointia ylläpitävä ja tasapainossa nyt ja myös tulevina vuosina.

Toiveikasta ja luontoelämysten täytteistä maailman ympäristöpäivää kaikille!

Harriet Rabb
Sosiaalipalvelujen laatupäällikkö
Avosylin Oy

YK yleiskokous vuonna 1972 julisti kesäkuun viidennen päivän maailman ympäristöpäiväksi. Teemapäivän tarkoitus on avata mahdollisuus keskusteluun ympäristön merkityksestä ja tarpeesta suojella luontoa, jotta sekä nykyinen että tulevat sukupolvet voisivat nauttia siitä. Vuonna 2022 ympäristöpäivää vietetään teemalla #OnlyOneEarth.