Blogi

Varjo lastensuojelun yllä – viestinnän haasteet sosiaalialalla

Julkaistu 1.8.2019

Vielä nykypäivänäkin lastensuojelu kantaa epämääräistä, tummanpuhuvaa varjoa yllään ja kärsii vaikenemisen kulttuurista. Miksi lastensuojelusta on niin vaikea puhua? Ja mitä ilmiölle on tehtävissä.

Lastensuojelu on edelleen osittain tabu. Ratkaisevassa muutosasemassa on pinttyneiden uskomusten ja mediamielikuvien oikaiseminen, sillä virheelliset mielikuvat lastensuojelusta johtavat hyvin helposti perusteettomiin pelkoihin ja negatiivisiin ennakkoasenteisiin.

Avoimella keskustelulla ja palveluiden läpinäkyvyydellä saadaan kuitenkin muutosta aikaan. Riittävällä ja avoimella viestinnällä voidaan toteuttaa myös ennaltaehkäisevää sosiaalityötä: Asiakastarinoihin on helppo samaistua ja löytää kontaktipintaa myös omaan elämäntilanteeseensa. Ongelman tunnistaminen voi parhaimmillaan käynnistää eheytymisprosessin, jossa uskaltaudutaan puhumaan omasta tilanteesta ja löydetään uusia ratkaisukeinoja siihen. Joko itsenäisesti, lähiverkoston tuella tai sosiaalialan ammattilaisten ohjauksella.

Julkinen vaikuttaminen ja rohkea puolestapuhuminen on myös tärkeää. Asiakasrajapinnasta nousee paljon keskustelua herättäviä aiheita, yhtälailla positiivisia kuin negatiivisiakin, joihin halutaan kiinnittää suuren yleisön huomiota. Nostamalla näitä asioita julkisen keskustelun tasolle voidaan mahdollisesti vaikuttaa poliittisiin päätöksiin ja asenteisiin niiden taustalla.

Yksityisenä, suurena palveluntarjoajana me uskallamme ja haluamme puhua lastensuojelusta. Sen kaikkine väreineen, tummasta synkkyydestä aina kirkkaisiin, riemullisiin sävyihin!

#muutetaanmaailmaa #avosylin #kestävääkehitystä #4astetta #pks

Kaisu Nikki
Avosylin yhtymän viestintäkoordinaattori