Blogi

Vertaistuen voima

Julkaistu 21.10.2021

Kansainvälistä vertaistuen päivää vietetään vuosittain lokakuussa – tarkemmin lokakuun kolmannen viikon torstaina. Tänä vuonna vertaistuen päivä on siis tänään 21.10.2021. En muistanut kyseistä merkkipäivää ja sen viettämistä, se on myönnettävä heti alkuun. Vertaistuen tuoman arvon sen sijaan tiedän omien kokemusteni johdosta niin siviilissä kuin työelämässäkin. Siksi tuntuukin juhlavalta päästä tätä tekstiä kirjoittamaan ja muistuttamaan vertaistuen voimasta!

Kun minusta tuli isä, sain vertaistukea neuvolan perhevalmennuksessa muilta siellä olleilta miehiltä. Olimme samankaltaisessa tilanteessa, eikä kauheasti tarvinnut miettiä, miksi nuo muut miehet siellä olivat.
Miten itse siis miellän vertaistuen? Ollaan tasavertaisia, tuetaan ja saadaan tukea, koska välillämme on jokin yhdistävä tekijä. Siinä vallitsee tietynlainen ymmärrys ja selittelemättömyys.

Vertaistuen tarve voi tulla kriisin tapahtuessa, esimerkiksi oman tai läheisen vakava sairastuminen, kuolema, ero, riippuvuudet, kouluhaasteet tai pandemia voivat herättää tarpeen vertaistuelle. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Joskus vertaistuki on ryhmämuotoista, joskus kahden välistä. Muotoja on monia. Sosiaali- ja terveysalalla vertaistukea on tarjolla laajalla rintamalla. On tarjolla vapaaehtoisten ja kokemusasiantuntijoiden ohjaamaa vertaistukea sekä ammatillisesti ohjattua vertaistukea. Muilla aloilla termi voi olla vieraampi, tai tällaisessa käsityksessä minä elän.

Mutta palataan sinne isyyden alkujuurille.
Olen ollut käynnistämässä asuinpaikkakunnallani Mannerheimin lastensuojeluliiton ”isäkahvilaa” noin 12 vuotta sitten. Miksi? Silloisessa kaveripiirissäni ei juuri ollut muita isyyden fiiliksistä iloitsevia ja samaan aikaan hajoilevia miehiä. Eli itselläni oli tarve päästä puhisemaan asioista jollekin, joka lähtökohtaisesti ”tajuaa mua” ja ehkä pähkäilee samankaltaisten ajatusten parissa.
Tehtiin suunnitelma (kahvitarjoilua ja vapaata olemista) ja sen jälkeen MLL:n kautta tätä markkinoitiin. Pikkuhiljaa lasten ja isien määrä lisääntyi ja parhaimmillaan meitä oli yli kymmenen isää lapsineen paikan päällä jorisemassa milloin mistäkin. Joku kävi kerran, toinen kävi joka viikko. Miten tämä nyt liittyy lähestyvään vertaistuen päivään? Siten, että haluan kiittää niitä isejä ja lapsia, joiden kanssa tuolla kohdattiin. Osan kanssa vertaistukiryhmä syveni ystävyydeksi, joka jatkuu edelleen. Kiitos siis siitä Marko ja Veli! Kiitos Ilmo ja Timo, kiitos Jani, Jere ja Jouko.
Sain vertaistukea silloin, kun sitä tarvitsin ja saan toki edelleen. Ketä sinä tahtoisit kiittää vertaistuesta tänään?

Työssäni olen ohjannut kymmeniä ammatillisesti ohjattuja vertaisryhmiä. Se tarkoittaa sitä, että minut ohjaajana on ”täsmäkoulutettu” kyseisen vertaisryhmän ohjaamiseen ja minulla on sosiaalialan koulutus. Logiikka on silti sama- jokaisen osallistujan taustalta löytyy yhdistävä tekijä. Tässä tapauksessa kaikki osallistujat ovat vanhempia. Hyvin usein näissä ryhmissä on muodostunut syvä luottamus osallistujien kesken, minkä jälkeen asioita puhuminen ja jakaminen on ollut helpompaa. Ei ole tarvinnut selitellä, koska osallistuja on tiennyt toisen jollain tasolla tajuavan. On voinut saada uusia näkökulmia ja vinkkejä, mutta ennen kaikkea toiveikkuuden tunnetta siitä, että haasteet voi selättää tai niiden kanssa oppia elämään. Ei toki aina, mutta parhaimmillaan juuri näin on käynyt ja ryhmä on jatkanut tapaamisia senkin jälkeen, kun on yhdessä jo päätelty varsinainen ryhmätoiminta.

Vertaistuki eri muotoineen näyttelee siis suurta roolia ainakin sosiaali- ja terveysalan kentällä. Sitä tapahtuu niin kasvotusten, verkossa kuin puhelimitse- ryhmissä tai kahden kesken. Toimintaa pyörittävät lukemattomat vapaaehtoiset, alan ammattilaiset, järjestöt kuin myös muut organisaatiot. Suosittelen tutustumaan erilaisiin vaihtoehtoihin ja katsomaan minkälaista vertaistuellista toimintaa on tarjolla siellä missä sinä asut.

Tässä vielä linkkivinkki vertaistuen päivään liittyen:

Kansainvälistä vertaistuen päivää vietetään 21.10. – tule mukaan juhlistamaan päivää!

#SuuriKiitos
#vertaistuki

Jukka Sihlman
Koulutusjohtaja