Blogi

Viattomien lasten päivä

Julkaistu 28.12.2019

Tänään vietämme neljättä joulupäivää,  Viattomien lasten päivää.

Erityisesti tänään voisimme ymmärtää, että lapset ovat aina syyttömiä vanhempien tai aikuisten tekoihin ja erilaisiin valintoihin, riippumatta siitä minkälaiseen maailmantilanteeseen, paikkaan tai perheeseen hän sattuu syntymään. Maailmassa on paljon lapsia, jotka kasvavat aikuisen vallankäytön kohteena ja ovat osallisina erilaisissa riidoissa, erotilanteissa, tai sodissa – täysin viattomina.

Joulukuun 28. on kristinuskossa juhlapäivä, jota vietetään kuningas Herodeksen surmauttamien Betlehemin poikalasten muistoksi. Raamatun kertomusta voisi verrata viime päivinä puhuttaneeseen Al-holin tilanteeseen, Syyrian pakolaisleirillä eläviin, tai vaikka lastensuojeluun päätyviin lapsiin. Suomessakin on lukuisia lapsia, joiden vanhemmat eivät kykene pitämään heistä huolta. Syitä voi olla monia, kuten erilaiset elämänhallinnan ongelmat, päihteet ja mielenterveyden pulmat. Joillakin vanhemmista esiintyy keinottomuutta tarjota jotain sellaista, mitä he eivät itsekään ole saaneet kokea. Voimme olla kiitollisia ja onnellisia siitä, että näitä lapsia varten meillä on tässä maassa viranomaisia ja ammattilaisia. Aikuisia, jotka pitävät huolta tai puuttuvat silloin, kun lapsen turvallisuus on uhattuna.

Lastensuojelun työntekijänä sekä äitinä toivoisin sinun pysähtyvän erityisesti tänään muistamaan myös niitä lapsia, joiden elämää varjostavat erilaiset pelot. Tai lapsia, joille juuri vietetty joulu, lähestyvä uudenvuoden juhla, sekä ihan tavallinen arki ei ole lahjojen, ilon ja onnen tai turvallisuuden täyttämää. Lastensuojelu voidaan käsittää laajemmin lasten suojeluksi. Se ei ole yksin ammattilaisten ja viranomaisten toimintaa, vaan toivottavasti se nähtäisiin kansalaisia koskettavana asiana. Hyvät eväät elämään lapsi saa turvallisista kiintymyssuhteista ja aikuisista, jotka pitävät huolta ja auttavat kasvamaan. Vastaavat lapsen tarpeisiin.

Huolehditaanhan yhdessä siitä, että jokaisen lapsen läheltä löytyy ainakin yksi turvallinen aikuinen.  Vaikka työssä tai arjessa suhtautuisimme aikuiseen ja vanhempaan arvioivammin, niin lapset ovat viattomia, ja heitä tulee katsoa kuten lapsi ansaitsee. Olkoon ihan joka ikinen päivä lasten päivä!

Hyvää Viattomien lasten päivää!

Piia Niinikoski
Aluejohtaja
Neljä Astetta Oy