artikkelit
Blogi
Jokaisella lapsella on oikeus rakastavaan perheeseen
Julkaistu 21.2.2025
Tänään, 21. helmikuuta, vietetään kansainvälistä Care Day -päivää. Care Day’n, eli sijaishuollon juhlapäivän tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Tämän vuoden juhlapäivän teemana on Rakkaus lastensuojelussa.
Nuoret toivovat panostusta huolenpitoon ja rakkauteen
Suomessa erityisesti 13–17-vuotiaiden nuorten huostaanotot ovat lisääntyneet, ja valtaosa heistä sijoitetaan lastensuojelulaitoksiin. Lapsiasiavaltuutettu on koonnut neuvonantajien tiimin nuorista, joilla on kokemusta lastensuojelun sijaishuollosta. Tiimin toiminta oli osa laajempaa Euroopan lapsiasiavaltuutettujen verkoston, ENOCin, nuorten neuvonantajien kuulemista 15 eri maassa tai alueella. Tiimin toiveissa korostuu, että sijaishuollossa panostettaisiin etenkin nuoren saamaan huolenpitoon ja rakkauteen sekä yksilölliseen kohteluun. Nuorten mielestä huolenpidon ja rakkauden pitää olla lähtökohta sijaishuollossa: se tarkoittaa heille hyvää kohtelua siten, että on turvallinen olo. Suomen tiimin suositus lapsen oikeudesta huolenpitoon ja rakkauteen sijaishuollossa nostettiin myös koko Euroopan nuorten neuvonantajien suositukseksi.
Perhehoito tarjoaa turvaa ja huolenpitoa lapselle
Perhehoito on ensisijainen sijaishuollon muoto lastensuojelulain sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen nojalla. Siitä huolimatta Suomessa laitoshoitoon päätyy lapsia, joiden edun mukaista olisi olla perhehoidossa. Vuoden 2023 aikana vain 54 prosenttia kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista oli sijoitettuna perhehoitoon.
Perhehoidon hyödyt on todettu lukuisilla tutkimuksilla. Perhehoidossa lapsi ja nuori saa kasvaa kodinomaisessa ympäristössä, jossa hänellä on mahdollisuus muodostaa pysyviä ja turvallisia kiintymyssuhteita. Perhehoito tarjoaa ympäristön, jossa rakkaus ja huolenpito ovat luonnollisesti läsnä arjessa.
Vaikka laitoshoidolle on edelleen paikkansa haastavimmin oireilevien lasten kuntoutuksessa, vahva ja säännöllinen tuki koko perhesijoituksen ajan mahdollistaa haastavastikin oirehtivien lasten ja nuorten sijoittamisen perhehoitoon. Vahvasti tuetun perhehoidon avulla oirehtivakin lapsi voi asettua sijaisperheeseen ja oireilu rauhoittua. Tätä edesauttaa se, että sijaisperheessä lapsella on pysyvät aikuiset ja mahdollisuus luottamuksellisiin suhteisiin perheen vanhempien kanssa.
Lastensuojelulain uudistuksessa tulee huomioida myös perhehoidon asema
Tällä hetkellä on käynnissä lastensuojelulain uudistus koskien väkivaltaisia ja rikoksiin syyllistyviä tai sijaishuoltopaikasta luvattomasti poistuneita nuoria. Nuorten neuvonantajien tiimi painotti, että sijaishuollon kehittämisessä tulee huomioida myös nuoret, jotka eivät käyttäydy väkivaltaisesti, riko sääntöjä tai poistu luvattomasti sijaishuoltopaikasta. Lastensuojelun sijaishuollon kehittämisessä ja lainsäädännön uudistustyössä tulee huomioida kaikkien sijaishuollossa asuvien lasten ja nuorten tarpeet. Siksi on tärkeää, että lastensuojelulain kokonaisuudistuksessa tarkastellaan myös perhehoidon roolia sijaishuollon muotona.
Katja Halonen
Sijaishuoltopalveluiden johtaja
Avosylin yhtymä