Blogi

Oikeus olla ihminen

Julkaistu 10.12.2021

Kuljemme kohti vuoden loppua ja uuden vuoden alkua. Ennen vuoden vaihdetta polullemme sattuu kuitenkin meille monelle useita merkityksellisiä päivä, joita minäkään en ohita hetkeksi niiden sanomaan pysähtymättä ja hiljentymättä.

Joulukuusta ja sen merkityksellisistä päivistä puhuttaessa, tunnetuimpana tulee usein mieleen joulu. Erityisesti kristinuskon näkökulmasta merkityksellinen päivä, joka kuitenkin monelle – kuten myös minulle – ensisijaisesti edustaa kiireen loppua, rauhaa, rakkautta ja läheisiä. Konkreettisesti tämä kohdallani tarkoittaa perinteisesti rakkaimpieni ympäröimänä vietettyä aikaa mökillä, jossa aidosti olemme läsnä toinen toisellemme. Henkilökohtaisesti koen, että tänä vuonna korona-kurjimuksen jäljiltä joulun aika muodostuu minulle ja monelle muulle varmasti entistäkin merkityksellisemmäksi ja tärkeämmäksi. On myös muistettava, ettei kaikilla ole mahdollisuutta viettää joulua toivomallaan tavalla. Työkokemukseni kautta todellisuus tähän liittyen on vuosien varrella konkretisoitunut kipeän selkeäksi ja toivonkin, että me Avosylin yhtymässä voimme omalta osaltamme vaikuttaa ainakin meidän asiakkaidemme jouluun positiivisella tavalla.

Ennen kun virallisesti kuljemme polullamme joulun pyhiin ja tähän liittyviin perinteisiin sekä sanomaan, sattuu matkan varrelle eräs merkityksellinen päivä, joka on pysynyt samana jo syntymästäni saakka. Nimittäin joka vuosi 10.12. vietettävä ihmisoikeuksien päivä.

Kyseisenä päivänä saamme jokainen iloita niistä oikeuksista, joiden toteutuminen on niin minun, kuin myös sinun ja erityisesti heikoimmissa asemissa olevien osalta taattu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Jokainen teistä kirjoitustani lukiessa on tietoinen ihmisoikeuksista ja siitä, mitä ihmisoikeuksien julistus sisältää. Ja jos jostain syystä kaipaat näissä kertausta, pääset palauttamaan nämä mieleesi täältä.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin siitä, että meillä jokaisella on yhtäläiset oikeudet olla ihminen. Tulla kohdelluksi saman arvoisena, tasavertaisena ihmisenä, aivan kuten kuka tahansa toinen. Työroolistani katsoen ihmisoikeuksien päivän sanoma liittyy kohdallani voimakkaasti asiakkaisiimme ja heidän oikeuksiinsa. Toivon hartaasti, ettei kukaan ajattele minun väheksyttävän tätä, vaikka lähestynkin seuraavaksi asiaa hieman toisesta, mutta myös yhtäläisesti tärkeästä näkökulmasta. Haluaisin nimittäin pysähtyä kirjoitukseni tienhaarassa hetkeksi pohtimaan kollegoideni, koko Avosylin yhtymän ja myös kaikkien muiden sosiaalialan ja lastensuojelun työntekijöiden ihmisoikeuksia.

Minulla, sinulla ja meillä kaikilla sosiaalialalla ja lastensuojelussa työskentelevillä ihmisillä on oikeus samoihin ihmisoikeuksiin, kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Meitä koskee samat määritelmät siitä, kuinka meitä tulisi kohdella ja meidän ihmisarvoamme kunnioittaa. Työssämme kohtaamme päivittäin tilanteita, joiden kautta toivon meidän voivan vahvistaa asiakkaidemme ihmisoikeuksia ja meille erityisesti tärkeitä arvoja, osallisuuteen liittyen. Minä toivon omalla toiminnallani voivani vahvistaa näitä samoja oikeuksia ja arvoja niin kollegoideni kuin työntekijöittenkin osalta. Ihmisoikeuksien julistuksen artiklan 24 tapaan minun, sinun ja meidän oikeutemme myös lepoon ja vapaa-aikaan on taattu. Tästä nauttikaamme erityisesti nyt tulevan joulun aikaan. Muistakaamme, että osa meistä on kuitenkin työntouhussa myös silloin, asiakkaidemme parhaaksi toimien, heidän oikeutensa taaten, nauttien oikeudestaan lepoon ja vapaaseen toisena ajankohtana.

Etenkin näin joulun aikaan pysähtykäämme yhdessä nauttimaan rakkaista läheisistämme. Kohdelkoon meistä jokaista tuleva vuosi 2022 omana itsenämme, omana persoonanamme, ihmisarvoamme kunnioittaen ja myös meidän erehtyväisyytemme ymmärtäen ja anteeksi antaen.  Muistakaamme olla toisillemme ja erityisesti itsellemme armollisia. Ja ennen kaikkea tunnistetaan kaikki, että myös meillä on oikeus, olla ihmisiä!

Pia Partanen
Aluejohtaja
Neljä Astetta Oy